Stijgeren - Bokken - Rennen - niet willen laden
Paarden met problemen
Paarden kunnen veel verschillende problemen hebben. Voorbeelden zijn: problemen met de trailer, problemen met de hoefsmid, problemen met naar de wei brengen, problemen met vangen, problemen met rijden. Bij de rijproblemen kun je denken aan bokken, steigeren, er van door gaan, maar ook niet willen lopen, schrikachtig zijn of tegen de hand zijn.
Net als bij het beleren hebben we hier weer een soort stappenplan.
Stap 1: Als eerste gaan we kijken of er niet iets fysieks aan de hand is met het paard. Hiervoor schakelen we de fysiotherapeut in. Bij ons is dat fysiotherapie maatschap de Vos, uit Delden. Al bijna 25 jaar behandelen zij onze paarden, met zeer goede resultaten, waardoor de problemen die wij treffen beter zijn op te lossen. Onder de fysieke toestand van het paard valt ook het gebit. Wij hebben al veel problemen een stuk beter zien worden door het gebit op orde te brengen. Hiervoor schakelen wij de dierenartskliniek uit Klijndijk, Arts en Dier in. Naast de fysieke toestand van het paard is ook de mentale toestand van het paard zeer belangrijk. Een paard dat niet in een juiste mentale toestand verkeerd, kan niet leren. Dit beoordelen wij zelf. We kijken dan of een paard afgesloten is, of juist een beetje hyper is. Het kan zijn dat een paard door ons werk beter wordt, maar dit is niet altijd zo. Wanneer het ons niet lukt om het paard in de juiste mentale toestand te krijgen wordt Monique Baan hiervoor ingeschakeld als natuurgeneeskundige. Zij is in staat om het paard terug te brengen in de juiste mentale staat, waar wij dat niet kunnen.
Stap 2: We gaan het hele proces van het zadelmak maken bij langs, in ieder geval wanneer het een rijprobleem betreft. Bij andere grondwerk problemen gaan we het deel op de grond van het zadelmak maak proces langs. Meestal is er hier iets fout gegaan, in de zin dat het paard bepaalde stukken niet heeft begrepen. Dit wordt door ons geanalyseerd, in de zin dat we gaan beoordelen wat het is wat het paard niet heeft begrepen.
Stap 3: Wanneer we denken te weten de kern van het probleem zit, dus waar het onbegrip zit, gaan we een plan maken om dit op te lossen. Een voorbeeld: wanneer het paard bang is voor de klep van de trailer, dan gaan we een plan bedenken om deze angst weg te nemen. We zorgen dat hij gaat begrijpen dat de klep niet eng is. Wanneer dit zijn enige probleem is , en we nemen dit weg, zal hij ook weer de trailer op gaan.
Stap 4: Vaak is er echter sprake van onbegrip op meerdere vlakken. We beginnen bij de eerste die we tegen komen. Tijdens het oplossen komen we vanzelf bij het volgende, omdat het probleem nog niet verdwenen is. Dit gaan we zoals in stap 2 weer analyseren, om de nieuwe probleemkern te bepalen en hier zoals in stap 3 weer een plan voor te maken. Dit gaat zo door totdat de problemen weg zijn.
Stap 5: Deze stap komt er eigenlijk ergens tussendoor. De eigenaar betrekken bij het hele proces. Het is namelijk niet van belang dat het probleem bij ons niet meer voorkomt, de bedoeling is dat het probleem bij de eigenaar niet meer voorkomt. Dit lukt alleen maar wanneer je de eigenaar bij het hele proces betrekt.
Training op Maat
Afhankelijk van hoe groot het probleem is duurt het langer of minder lang om een probleem, of een aantal problemen op te lossen. Verder is het zo dat ieder paard zijn eigen oplossing heeft. Wij moeten deze zien te vinden. Niet alleen het paard kent zijn eigen oplossing, ook de eigenaar heeft een eigen oplossing die bij hem of haar past. Er is dus sterk sprake van training op maat. Het is eigenlijk onze taak om voor het paard en de eigenaar samen de juiste oplossing te vinden. Het moet iets zijn waar de eigenaar mee uit de voeten kan. Wat hem/haar ligt. Anders gaat het nooit werken. Dit betekent dat er geen een manier is of een oplossing is. Iedere combinatie is uniek het heeft zijn eigen unieke oplossing. Wij zoeken die unieke oplossing. Daarom hebben we geen methode. Alles kan werken, mits het de juiste oplossing voor de combinatie is. Het enige wat wij doen is gestructureerd op zoek gaan naar deze oplossing. Vandaar het stappenplan. Net als in het zadelmak maken. Ook daar is niet echt sprake van een methode, meer van een stappenplan waarin wij duidelijk voor ogen hebben wat het paard moet begrijpen en leren.