Geisje - Marieke Stolk

Mei 2015 heb ik mijn paard Geisje (apche x ferro) gekocht. Ik zocht een vierjarig paard die goed zadelmak zou zijn. Ik liep tegen Geisje aan, een vierjarige onbeleerde merrie. Ik twijfelde enorm omdat Geisje niet zadelmak was. Uiteindelijk heb ik Geisje toch gekocht ze was goedgekeurd door de dierenarts, dus ik kon haar mee naar huis nemen.

De eerste paar dagen was Geisje ontzettend braaf. Ze liep braaf mee naar het land en paddock. Maar na een week zijn ben ik samen met mijn instructrice begonnen met het beleren van Geisje. Wij begonnen met longeren dat ging redelijk, ze steigerde een paar keer maar ik dacht ze is jong nog niks gewend. Eigenlijk moesten toen bij mij de alarmbellen gaan rinkelen. Het steigeren werd alleen maar heftiger en heftiger. Poetsen kon niet, vast staan kon niet naar het land brengen werd een probleem.

Ik heb zelf een stap terug gedaan en ben grondwerk gaan doen. Hiermee kon ik Geisje redelijk benaderen en het longeren ging goed. Ik vond wel dat zij zichzelf afsloot van de wereld. Na twee maanden getobt te hebben heb ik een compagnon van Petra Vlasblom laten komen die vertelde dat Geisje behoorlijk mishandeld is geweest en zij mij niet kon helpen met het zadelmak maken. Zij gaf als tip breng haar terug naar waar zij vandaan komt.

Dus ik heb de handelaar gebeld en die gaf aan dat ik onervaren was, en ik dit soort paarden niet moest kopen omdat het heftig bloed is. En ik het maar moest uitzoeken. Hij had zich vergist in mijn ervarenheid zei hij. Na heel wat bedreigingen van zijn kant heb ik besloten hulp te gaan zoeken voor mij en Geisje.

Ik heb heel wat mensen benadert (ook de grote namen) maar niemand kon mij helpen. Ik kreeg als tip mee dat ik haar maar naar de slacht moest brengen. Uiteindelijk kwam ik bij Karel Bouwer terecht en hij heeft mij doorverwezen naar Alie Vegter.

Alie heeft mij en Geisje ontzettend vriendelijk en open ontvangen.

Na een week is Alie samen met haar man en Yvette met Geisje aan de slag gegaan. Zij hebben hele heftige sessies meegemaakt waarbij Geisje soms gevaarlijk was. Het werd Alie duidelijk dat Geis behoorlijk toegetakeld was door de vorige eigenaren. Ipv drie maanden heeft Geisje ruim een halfjaar in training gestaan om haar uiteindelijk zadelmak te krijgen.  Zelf had ik er na vier maanden een hard hoofd in of het zadelmak maken überhaupt zou gaan lukken. Alie heeft mij overtuigd dat het zou gaan lukken maar ik moest geduld hebben. 

Uiteindelijk was het zover ik kon op Geisje rijden. Ik ben zelf een week in Drenthe gelogeerd om te leren omgaan met Geisje. Het was zo bijzonder dat ik op mijn eigen paard kon rijden die je totaal niet kon benaderen. Die met alles een gevecht aanging.

Alie, Marco en Yvette ik wil jullie nogmaals bedanken wat jullie voor Geisje hebben kunnen betekenen. Ik geniet nu elke dag dat ik met haar door de bak kan rijden, buitenritten kan maken zonder dat ze gevaarlijk is.

Inmiddels is Geisje thuis 

Inmiddels is Geisje thuis 

Bij Stal Vegter